Red de vrije artsenkeuze: teken de petitie

De vrije artsenkeuze is straks van de baan. Tenminste, als het aan de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Zij stellen voor dat de zorgverzekeraar dit eenzijdig gaat bepalen en dan beslist niet langer de patiënt welke zorgverlener of instelling hij of zij bezoekt.

De vakvereniging voor Artsen en therapeuten (VvAA) vindt dat iedere patiënt te allen tijde zelf zijn of haar zorgverlener moet kunnen kiezen. Daarom roepen ze de leden van de Tweede Kamer op tegen het voorstel te stemmen en roepen u op dat ook te doen. “Het is onze overtuiging dat mensen niet zomaar, ook niet op basis van een ‘lokkertje’ van  100,- Euro willen afzien van het recht om een eigen (huis)arts, psycholoog, logopedist, fysiotherapeut of andere hulpverlener te kiezen.”

Gevolgen voor patiënten

Het voorstel heeft grote consequenties voor patiënten. Denkt u bijvoorbeeld aan chronische patiënten die van de zorgverzekeraar ineens moeten switchen van zorgverlener of instelling en hun contacten met vertrouwde verpleegkundigen en artsen kwijtraken. Of aan patiënten die rondom de jaarwisseling van het ene ziekenhuis naar het andere moeten verhuizen, omdat de zorgverzekeraar het ene ziekenhuis niet meer contracteert.

Het voorstel heeft ook gevolgen voor de relatie tussen u als zorgverlener en uw patiënten. VvAA is van mening dat deze vertrouwensrelatie niet nodeloos onder druk mag worden gezet. Daarnaast zijn wij van mening dat de keuze voor een zorgverlener niet mag afhangen van de eerdere keuze voor een verzekeringsvorm. Tenslotte mag het niet zo zijn dat de zorgverzekeraars voor Nederlandse burgers bepalen door wie en waar zij behandeld worden.

Steun de vrije artsenkeuze

VvAA wil voorkomen dat de patiënt straks niets meer te kiezen heeft en dat de relatie tussen arts en patiënt onder druk komt te staan. Het feit dat dit voorstel zo snel mogelijk door de kamer gelootst lijkt te gaan worden, verontrust VvAA dan ook ten zeerste. In een brief roepen we de Tweede Kamer op om te voorkomen dat een fundamenteel recht van de Nederlandse burger wordt aangetast. We vragen u hetzelfde te doen door onze petitie te tekenen. Zie onderstaande link:

red de vrije artsenkeuze

Dit bericht is geplaatst in gezondheidszorg. Bookmark de permalink.